Anas Bernieri bilinen adıyla Madagaskar Ördeği, Madagaskar’ın batı sahilinin tamamında ve adanın kuzeydoğusundaki dar bir sahil şeridinde gözlemlenen adından anlaşılacağı üzere Madagaskar’a özgü endemik bir kuş türüdür. Çok küçük bir nüfus popülasyonuna sahip olması yanı sıra ne yazık ki var olan bu nüfusta parçalanmış şekildedir.

Küçük ve oldukça hassas görünümlü bu kuşun iki cinsi de görünüşte çok benzerdirler. Tüyleri tekdüze açık kırmızımsı kahverengidir. Yaklaşık olarak boy uzunlukları 40-45 cm kadardır. Erkeklerde ağırlık 320-450 gr olarak belirlenirken; dişilerde 270-420 gr olarak tespit edilmiştir.

Sulak alan habitatlarında tam göçmen özellikleri gösteren yaz aylarında çoğunlukla çok az bitki örtüsünün olduğu ya da hiç olmadığı yerlerde sığ açık su kütlelerinde bulunurlar. Bununla birlikte kum havuzlarında, mangrov ormanlarının kenarlarında ve haliçlerde de görülürler.

Madagaskar ördekleri hem gece hem de gündüz beslenme eğiliminde bulunsalar da en aktif beslenme zaman aralığı şafak vakti ve alacakaranlıktır. Genellikle su böcekleri ve bazı bitkilerin tohumlarıyla beslenirler. Çamurlu sularda ise çamura batarak beslendikleri gözlemlenmiştir.

Madagaskar Ördeği Aralık ayından Mart ayına kadar olan yağışlı dönemlerde ürerler. Üreme zamanı zarfında uçma eğilimi göstermeyen bu kuşların 6 haftalık bir kuluçka dönemi vardır. Küçük gruplar şeklinde yaşadıkları gözlemlenen bu türler üreme mevsiminde yalnız çiftler halinde hareket ederler. Tek eşliliğin gözlemlendiği Madagaskar ördekleri yuvalarını özellikle siyah mangrov ağaçlarının gövdelerindeki boşluklara yaparlar.

Sulak alan habitatlarının büyük ölçüde yok edilmesi, Madagaskar’ın batı kıyısındaki sığ su kütlelerinin- ki bu kuşların en fazla görüldükleri alanlardır.- pirinç yetiştiriciliğine dönüştürülmesi, Mangnov ağaçlarının karides göleti inşaatı ve kereste çekimi için yıkılması ayrıca besin yetersizliği gibi nedenlerden ötürü nesilleri hızla tükenmektedir.

Ortalama altı buçuk yıl yaşayan bu kuşlar 2016 yılında yapılan popülasyon değerlendirilmesinde 1.700-2.500 arası bir nüfusa sahip oldukları tespit edilmiştir.

12
like
95
love
6
haha
10
wow
9
sad
0
angry
20 Yorum konuları
0 Konu cevapları
0 İzleyiciler
 
En çok tepki verilen yorum
En yeni yorumlar
19 Yorum yazarları
HopeSahraMuhammet YiğitKoray Cömerthazan Son yorum yazarları
  Abone ol  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
Ahmet Boztürk
Üye

çok güzel bir hayvan

Murat Siyli
Yazar

Süper ötesi muhteşem olmuş

Triskacocu
Yazar

Çok sevimli çok sevdim

Zekeriyya
Üye

Neslinin insanlar yüzünden tükeniyor olması unutmamız için yeterli sebep!

Canan
Üye

Mükemmel bir canlı gerçekten de. Emeğine sağlık.